Takläggare & Arbeten på ”hög höjd”

Har du inte några svårigheter med svindel eller höjdrädsla? Tycker du om att lösa komplicerade problem på minimal yta? Då kan arbeten på hög höjd vara något för dig. Varför inte testa på att jobba som…

Industriell reparbetare

När Gröna Lund byggde upp deras åkattraktion Ikaros var det flera reparbetare på plats. En attraktion som är 90 meter hög kräver arbetare som klarar av hög höjd, har god samarbetsförmåga och som alltid sätter säkerheten först. Med hjälp av en lyftkran byggdes åkattraktionen upp med flera yrkesgrupper involverade.

Takläggare

När arbete på ”hög höjd” nämns brukar nästan alltid takläggare lyftas fram som exempel. Troligtvis för att takläggare är den arbetsgrupp hos https://xn--taklggarestockholmsln-81bq.se/ där det är flest arbetar på hög höjd om man ser till antalet anställda över hela Sverige. Det är även den yrkesgrupp som de flesta privatpersoner någon gång mött.

Takläggare jobbar generellt inte på samma höjd som reparbetarna ovan. Det är främst villor och flerfamiljshus som får taken omlagda men självklart gäller det även riktigt stora byggnader. Bland annat lades hela taket om på Tre kronor häromåret.

Telemontör

I stora delar av Sverige är det fortfarande stolpar som bär upp telefonnätet. På andra ställen har dessa ledningar grävts ner. En teletekniker eller telemontör kan jobba med att klättra upp i dessa stolpar för att renovera eller installera luftburna kablar. Då dessa stolpar är betydligt högre än två meter klassas detta som att arbetet sker på hög höjd.

Vindkraftstekniker

Med ett större fokus på alternativa energikällor växer vindkraften i flera delar av världen. Som vindkraftstekniker finns det därmed gott om jobb. Ett jobb som innebär arbete på hög höjd och som innebär att serva, reparera och installera vindkraft. Efterfrågan är mycket stor på arbetsmarknaden. Många får jobb redan innan man gått klart utbildningen och börjar sakta jobba extra  för att sedan gå upp på 100 % när utbildningen är klar.

För att bli vindkraftstekniker krävs att man utbildar sig höghöjdsutbildning och har passande utbildning mot just vindkraft.

Målare

Det finns målare som aldrig jobbar på hög höjd eftersom de har svindel eller inte har utrustning för att kunna utföra dessa arbeten. Samtidigt finns det de som valt att erbjuda bredare service och därmed även dessa målningsprojekt. Det kan vara en större tvåvåningars villa likväl som ett kontorskomplex. Så fort arbetet sker på en höjd av två meter så klassas det som hög höjd vilket innebär speciella säkerhetsrutiner.

Ställningsmonterare

Vid större byggnationer eller arbeten behövs ställningar som underlättar logistiken och att röra sig lätt mellan de olika våningarna. Det är generellt ställningsmontörer som sätter upp dessa, samt tar ner dem när arbetet är slutfört.

Att jobba som ställningsmontör är ett varierat jobb eftersom behoven av ställningar är otroligt olika beroende på projektets storlek och omfattning. Det blir då även ställningsarbetarnas roll att avgöra vilken ställning som passar bäst utifrån säkerhet, behov och funktion.

Sotare

Sotare är kanske det näst mest kända yrket, efter takläggare, gällande att jobba på tak. Sotaren inspekterar skorsten och fläktsystem för att minimera risken för att brand ska uppstå. En säkerhetsrutin som man måste genomföra för att få använda exempelvis en öppen spis.

 

 

Posted in Uncategorized