Olika sorters snickare 

Det första du kanske tänker på när du hör ordet snickare, är en person som jobbar på ett bygge med att bygga hus. Men det finns flera olika sorters snickare, som exempelvis möbelsnickare och finsnickare. Om du är ung och tycker om att göra möbler är det Hantverksprogrammet med inriktning mot finsnickeri du bör söka till. Om du är vuxen och vill byta jobb till finsnickare finns det utbildningar du kan gå på Komvux. Om det är möbelsnickare du vill gå finns det även möbelsnickarutbildningar att gå på privata skolor. För att kunna söka en sådan utbildning bör du ha förkunskaper i träteknik. Du kan se vad de olika skolorna kräver som förkunskaper på deras hemsidor. 

Detta gör en finsnickare 

Om du tycker om att tillverka exempelvis möbler och intarsia, är det finsnickare du bör studera till. Du bör även tycka om estetik och olika former av design. I dag säljs kök, skåp, byråer och andra möbler i standardstorlekar, men alla vill inte ha dessa mått eller utseende. Då är det bra att det finns finsnickare som kan bygga till exempel ett kök som är anpassat till din smak. När du besöker en köksfabrik som själv bygger kök, kan du berätta hur du vill ha ditt kök, och utifrån det bygger finsnickaren ett unikt kök som ingen annan har. Vill du ha en exklusiv gungstol, köksbord, köksstolar, bokhyllor etcetera, vänder du dig också till en finsnickare. Att ha unika möbler i trä, är nog något de flesta vill ha. Finsnickaren är även den person som tillverkar köksskåp, garderober med mera till nybyggda hus, som http://takläggarengöteborg.se. 

Detta gör en möbelsnickare 

En möbelsnickare jobbar ungefär som en finsnickare med att tillverka möbler. När exempelvis ett nytt hus ska byggas är möbelsnickaren med redan från början och hjälper till med ritningar till de möbler eller skåp som ska byggas. Han/hon bygger sedan möbeln utifrån ritningarna. En möbelsnickare tillverkar inte bara nya möbler han/hon reparerar även gamla och trasiga möbler, så de blir som nya. Som möbelsnickare arbetar du ofta tillsammans med formgivare och konstruktörer. I ditt jobb måste du kunna behärska flera olika maskiner och verktyg. Du ska även kunna välja ut rätt virke till det som ska byggas, såga trät i rätt storlek. Du kan arbeta på en möbelindustri eller ha ett eget företag som tar emot beställningar med mått som kunden önskar ha. 

Hur ser framtidsutsikterna ut? 

I dag finns det ingen undersökning som visar hur det ser ut i framtiden för fin- och möbelsnickare, men Arbetsförmedlingen tror att det kommer finnas en skaplig arbetsmarknad för dessa yrken under fem till tio års tid framöver. Är du redan en erfaren fin- eller möbelsnickare har du större chans att få bra jobb, medan de som i dag går som lärling eller är nyexaminerad kan ha svårare att få jobb.