Finns det trender inom begravningar? Absolut

Det går trender inom allt, oavsett om det handlar om kläder, ekonomi eller begravningar. En stor begravningsbyrå sammanfattar de trender som hittas inom begravningar.

  1. Döden blir avdramatiserad

Döden har länge haft en undanskymd roll i samhället. Det är något man sällan pratar om eller som nämns i media utöver vid tragiska dödsfall. Men döden får en allt mer avdramatiserad roll. Det märks både i TV-program där kända personer kan sitta och prata om dödsfall inom familjen men även om hur man själv vill ha sin begravning. Man vågar allt mer röra vid de känsliga frågorna i samhället.

  1. Vi planerar tidigare för vår egen bortgång

Den andra trenden som denna begravningsbyrå nämner är att allt fler personer börjar planera för sin egen begravning långt innan det kommer att ske med begravningsbyrå stockholm. Det kan handla om att fylla i ”digitala arkiv” som sedan sparas hos en begravningsbyrå. Det är frågor som ska besvaras kring hur man vill att begravningen ska vara utformad. Därmed kan du själv påverka allt från sång och val av kista till ikon i dödsannonsen i tidningen. För de anhöriga är det även en trygghet att man kan uppfylla persons sista vilja.

  1. Vi har tydligare uppfattning om hur det ska vara

Ännu en trend är att man har tydligare uppfattningar om hur begravningen och ceremonin ska utformas. En person som gick på 10 begravningar för 30 år sedan skulle uppleva att de flesta hade liknande upplägg. Skulle samma person gå på 10 begravningar idag skulle uppfattningen bli en helt annan. Det är idag mer personligt och de som planerar sin, eller någon annans, begravning har tydligare åsikter om hur det ska utformas. Det ställer även högre krav på den begravningsbyrå som anlitas. Det kan krävas speciallösningar och inköp av saker till ceremonin som inte alltid anses vara så klassiska.

  1. Gravsättning utan ceremoni växer

Som en kontrast mot en tydlig planerad ceremoni växer även antalet gravsättningar utan ceremoni. Mellan 2010 och 2019 har antalet begravningar utan ceremoni fyrdubblats enligt statistik som både SVT och en begravningsbyrå i Stockholm publicerat. Man kan tro att det handlar om personer som inte har några anhöriga men det är inte den primära orsaken. En orsak kan vara att den avlidne önskat detta. En annan att anhöriga har så svårt att komma överens om ceremoni att man helt enkelt väljer bort den. För ytterligare kan det vara ett sätt att spara pengar.